schäferhund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matte Elin Holmbergs fick köra från Kalmar till Helsingborg, 60 mil tur och retur, när hunden Omega, 3 år, fick tarmvred. Foto: SVT Gry Nanker

Elins hund fick tarmvred – närmsta veterinär 30 mil bort

Uppdaterad
Publicerad

När Elin Holmbergs hund Omega blev allvarligt sjuk på en söndagskväll fanns det ingen veterinär i Kalmar, eller ens i Småland som kunde hjälpa. Den en enda lösningen var att åka till Helsingborg, tre och en halv timme bort.

Det var i söndags kväll som hunden Omega började bete sig konstigt. Efter att ha ringt runt till flera veterinärer i Kalmar län fick Elin Holmberg rådet att det var bäst att sätta sig i bilen direkt och åka till Helsingborg.

– Det är för jävligt att det inte finns någon närmare. Det kan gå väldigt snabbt. En magomvridning att sluta olyckligt så vi hade en väldig tur som hann fram, säger Elin.

Många djurägare ovetande

I ett försök att hitta en veterinär som kunde hjälpa lade Elin ut ett Facebook-inlägg i en grupp för invånare i Kalmar. De som svarade på inlägget föreslog veterinärer som Elin redan visste hade stängt under jourtider.

– Jag tror det är många djurägare som inte vet att det inte finns något djursjukhus i Kalmar som har öppet under jourtider, säger Elin.

Kartläggning

SVT har tidigare gjort en kartläggning som visar att kliniker i Småland och Blekinge inte längre har kvällsöppet eller jourtider, vilket innebär att närmaste nattjour ligger i Helsingborg, Malmö, Stockholm eller i Göteborg.

Det enda som finns att tillgå under jourtider i Småland är distriktsveterinärer som enbart kan göra lätta undersökningar, ge rådgivning samt sköta avlivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.