Under förra året anmäldes 166 fall av narkotikabrott under festivalen. Foto: SVT/Arkiv

Emmabodafestivalen klassad som ”särskild händelse”

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka startar Emmabodafestivalen i Rasslebygd. Efter förra årets rekordmånga narkotikabrott har polisen beslutat att klassa festivalen som en ”särskild händelse”.

Under förra årets festivaldagar anmäldes 166 narkotikabrott av polisen, och besökare på plats vittnade om att både droger cirkulerade överallt och var lätt att få tag på på festivalområdet.

Inför årets festival har polisen klassat Emmabodafestivalen som en så kallad ”särskild händelse”, som Barometern var först att berätta om. Det innebär att polisen samlar och fördelar sina totala resurser enligt särskilda rutiner.

Emmabodafestivalen

Mycket unga människor och droger

Exempel på andra särskilda händelser är ett terroristangrepp, en större olycka, bombhot eller ett omfattande avbrott i samhällsviktiga funktioner. Men det kan också vara större evenemang som högriskmatcher eller festivaler.

Under årets Emmabodafestival innebär beslutet att evenemanget får en specialkommendering från polisen som har egna resurser att förfoga över.

– Det vi har sett de senaste åren är att det konsumeras väldigt mycket droger på Emmabodafestivalen, och vi har många anmälningar relaterat till narkotika. Det är mycket unga människor på festivalen, och det kan vara en inkörsport till kommande missbruk. Sen finns en risk att man får för mycket droger och kan råka illa ut, så det är många parametrar, säger Ewa-Gun Westford, pressansvarig hos polisen region syd.

Resurskrävande

Förra året upplevde flera poliser på plats en maktlöshet inför de många narkotikabrotten och upplevde brist på resurser. Har det påverkat beslutet?

– Självklart är det så. Även om det inte klassades som särskild händelse i fjol är det en stor händelse för den lokala polisen och det är erfarenheter vi tar höjd ifrån.

Tar upp anmälningar på plats

I år kommer polisen vara mer synlig på området och ha tät kontakt med räddningstjänst och sjukvård. Personal från polisens kontaktcenter kommer att finnas på området från onsdagen till lördagen för att kunna ta emot polisanmälningar direkt.

Polisen kommer även att ha personal som kan inleda en brottsutredning direkt på plats vid behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Emmabodafestivalen

Mer i ämnet