Fimpar är det absolut vanligaste skräpet. Gator och torg skulle översvämmas av cigarettfimpar om de inte plockades upp. Det menar Mikael Jonasson på gatukontoret i Växjö. Han och hans fyra kollegor plockar dagligen fimpar i city.
– Om vi lät bli att plocka fimpar under någon månad skulle folk nog inte vilja sätta fötterna på Storgatan, säger han. Det är väldigt mycket fimpar.
Enligt miljöorganisationen Håll Sverige Rent hamnar årligen en miljard fimpar i naturen i Sverige. Och 80 procent av allt skräp i städerna är tobaksrelaterat. Det är snus, olika tobaksförpackningar och fimpar. Just fimparna är ett allvarligt miljöproblem. De innehåller plast och tungmetaller, bland annat kadmium.
Fimpen inte straffbelagd
All nedskräpning är förbjuden, men man kan inte bestraffas för att ha kastat en fimp eller ett kolapapper eftersom småskräpet inte är straffbelagt. Det är tokigt, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent till SVT Nyheter Småland.
– Jag kan förstå det, fortsätter hon, eftersom det kan vara svårt för polisen att hitta varje rökare men det blir en otydlighet i lagstiftningen när inte allt ingår. Och sen är ju inte fimpen ett mindre nedskräpningsproblem. Tvärtom.
Vanligaste mindre skräpet
1) Mat / dryckesförpackning / mugg
2) Plastpåse / plast övrigt
3) Läsk / ölburk
4) Godis- / snacks- / glassförpackning
5) Cigarettfimp