Fyra personer som dansar i par i en inomhussal med trägolv. De dansar i en nära position, vilket ger en känsla av samarbete och rytm. Bakgrunden är enkel och grön, vilket framhäver dansarnas rörelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På två dagar anmälde sig 148 kvinnor från både Sverige och Norge till förarkursen. Foto: Gry Nanker/SVT

För få män på dansgolven – nu lär hon kvinnor att föra i pardans

Uppdaterad
Publicerad

På grund av bristen på manliga förare i pardans är det många kvinnor som måste stå över danser, eller till och med väljer att sluta dansa. Erika Lundby från Kalmar tröttnade på detta – och nu lär hon kvinnor att föra i fox.

– Vissa kan tycka att det är lite läskigt att som kvinna dansa med en annan kvinna men det har varit många positiva reaktioner från de som vill lära sig föra, säger Erika Lundby.

Erika Lundby är danslärare och bestämde sig för att starta en gratis danskurs på distans. Efter bara två dagar hade cirka 150 kvinnor anmält sig från både Sverige och Norge.

– Jag tycker det är jättebra. Istället för att stå och tycka att det är tråkigt att inte fler män dansar så tar man tag i det själv och löser problemet, säger Hanna Billsten, som håller på att lära sig.

Fast i det traditionella

Det är dock inte helt okontroversiellt. Flera kvinnor som kan föra i fox har stött på utmaningar när de träffat folk som fortfarande tycker att det traditionellt ska vara en kvinna som ska dansa med en man.

Har du någon gång hört att kvinnor inte ska föra?

– Ja, jag har till och med blivit nekad från kurser, säger Kina Haglund.

Fyra personer går i rad i en dansstudio med trägolv. Till vänster i bilden finns en stor röd räkning med siffrorna 3, 2, 1. Personerna bär avslappnade kläder och fokuserar på dansrörelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tips för att lära sig föra. Se när SVT:s reporter Gry tar de första stegen. Foto: Gry Nanker/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.