– Det var någonting jag inte förstod riktigt då när jag stod här på natten och det brann. Hur mycket det för med sig och hur stort arbetet efteråt blir. Fibernät, el, avlopp, värme och vatten, ventilation påverkas så det innebär ett stort och komplicerat arbete, säger Sophie Svensson Bruschi rektor på Sandsbro skola.
Det var vid halv tiotiden på kvällen den 1 januari i år som stora delar av Sandsbros skola stod i lågor. Två minderåriga pojkar har erkänt att de skjutit fyrverkeripjäser in i skolan, något som sedan startade branden. Allt som fanns i de berörda lokalerna försvann i lågorna, bland annat 8000 böcker som fanns i biblioteket.
– Jag kände mig lite ledsen att det just skulle hända vår skola. Biblioteket brann ju ner och då kändes det ju som att jag aldrig mer skulle få låna böcker här, säger eleven Jack Hellberg.
Känslosamt år
Tillfälliga baracker har byggts upp där det nu finns bibliotek och en del kontorsutrymmen. Men någon idrottshall finns fortfarande inte och för att kunna genomföra lektionerna har eleverna fram till höstlovet fått vara utomhus. Sedan dess slussas de med buss till ett gym i Växjö.
Skolan ska byggas upp igen men när det blir är oklart. Det har varit ett år med mycket känslor och tillfälliga lösningar och för rektorn som började sin tjänst på skolan bara drygt två månader innan branden, så blev det en omtumlande start på det nya jobbet.
– Man fick fokusera på en sak i taget och så var det bara och göra och jobba och fördela ansvaret. Det var ju stabsläge eller krisläge där man bara fick göra så mycket man kunde och göra det tillsammans, säger Sophie Svensson Bruschi.
– Nu tycker jag att det känns tryggt. Man vet ju att det kan gå illa men vi har mycket brandlarm och det är ju tryggt, säger eleven Alice Hård.