Få sekretessbrott upptäcks

Uppdaterad
Publicerad

En barnsköterska gjorde intrång i ett sjukt barns journal. Föräldrarna upptäckte det och gjorde en anmälan, vilket är ovanligt.

Uppgifter ur barnets journal spreds på orten där familjen bor och föräldrarna gjorde en anmälan. Men sådana är sällsynta.

– Det har att göra med att det är svårt för vårdgivare att upptäcka. Det hänger ofta på att patienten begär ut materialet och går igenom det, säger Sina Aho, handläggare på Ivo (Inspektionen för vård och omsorg).

Uppgifter spreds om sjukt barn

Läser grannars journaler

Så sent som i förra veckan åtalades en läkare i Kronobergs län för att ha läst i sin före detta mans nya sambos journal. En före detta sjuksköterska som vi pratat med säger att det inte alls är ovanligt att anställda läser i vänner och grannars journaler.

Vid länssjukhuset Ryhov tas stickprov på personalens loggutdrag. Inte vid något av dessa stickprov har något sekretessbrott upptäckts. Men i det aktuella fallet upptäcktes det misstänkta intrånget i journalen inte av sjukhuset. Det var när en anställd började sprida ut vad som stod i journalen som det uppdagades.

Pratar om sekretess

Inte ens efter att det konstaterats upptäckte sjukhuset att det skett flera gånger till. Det upptäckte föräldrarna, efter att dottern gått bort.

– Vi ser jätteallvarligt på det här. Det strider både mot lagen och och mot landstingets policy, säger Axel Ros, chefläkare på länssjukhuset Ryhov. Jag kan inte svara på varför enskilda individer väljer att bryta det.

Sjukhuset har informerat samtliga chefer om det inträffade och uppmanat till att prata med sin personal om sekretess. 

– Alla chefer är noggranna med att informera sin personal om vad som gäller, säger Axel Ros.

Vill ha en spärr

Barnets journal finns fortfarande tillgänglig och eftersom föräldrarna är oroliga att någon obehörig läser den tvingas de begära ut inloggningslistorna med jämna mellanrum.

– Vi önskar att det fanns någon spärr som kunde göra att ingen kunde öppna den, men sjukhuset säger att det inte går, säger mamman.

– Det här är ett av problemen med de digitala journalerna. Förr lagrades de i något arkiv, när de inte behövdes längre, säger Axel Ros.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppgifter spreds om sjukt barn

Mer i ämnet