En ängel gravdekorering, Angelika Holm begravningsentreprenör

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om det kan hjälpa någon med sorgbearbetning, så skulle jag kunna tänka mig att erbjuda folk en digital avatar”, säger begravningsentreprenör Angelika Holm i Älmhult. Foto: Keith Foster/SVT

Få vill återskapas som AI-avatar efter döden – ny fråga i begravningsbranschen

Uppdaterad
Publicerad

I en Sifo-undersökning uppger tre av fyra svenskar att de inte kan tänka sig att återskapa avlidna anhöriga med hjälp av AI. Ännu färre skulle själva vilja bli återskapade för att kunna chatta med eftervärlden – men frågan blir snabbt mer aktuell.

Idag är det vanligt att människor lämnar efter sig information om hur deras sociala mediekonton och lösenord ska hanteras efter döden. Med dagens snabba utveckling av AI så tror begravningsentreprenörerna att det också kommer bli vanligare att människor lägger till information om huruvida de vill återskapas digitalt efter sin död.

”Skulle ge allt”

I en Sifoundersökning som begravningsbyrån Fonus har beställt svarar de flesta att de inte kan tänka sig att använda AI för att återskapa anhöriga, men frågan kommer bli vanligare tror man.

– Ibland möter vi till exempel mammor som måste begrava sina barn, och de säger att de skulle ge allt för att kunna prata med barnet igen, säger Angelika Holm, begravningsentreprenör från Älmhult.

”Skriv i testamentet”

Redan idag är det möjligt att digitalt återskapa en persons utseende, och till viss del personlighet, om man har tillräckligt med material – det vill säga video, text, bilder och ljud. Det finns ingen lag som reglerar AI i relation till döden och begravning. ”AI är lite vilda västern” – så säger forskarna om framtidens digitala avatarer.

– Vi kanske måste skriva i våra testamenten redan nu – jag vill eller jag vill inte återskapas efter min bortgång, säger Fredrik Heintz, AI-forskare på Linköpings universitet.

SVT frågade några personer i Växjö hur de ställer sig till att bli återskapade digitalt efter döden – så här svarar de:

tre människor i Växjö centrum

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maggie, Giacomo och Cecilia svarar på frågan: Vill du leva kvar digitalt efter döden? Foto: Keith Foster/SVT

Om Sifo-undersökningen om döden och begravning

Sifo-undersökningen genomfördes av Kantar Sweden på uppdrag av Fonus för att undersöka svenskarnas inställning till döden och begravning. 4 512 respondenter i åldrarna 18-79 år har svarat på undersökningen mellan den 25 januari och 6 februari 2024.

I undersökningen svarade 75 procent av de tillfrågade att de inte kan tänka sig att återskapa avlidna anhöriga.

93 procent av de tillfrågade svarade att de inte själva vill bli återskapade digitalt efter döden.

Undersökningen visar att den yngre generationen är lite mer positivt inställda till AI-tekniken jämfört med den äldre (10 procent bland 18–29-åringar, 2 procent bland 65–79-åringar).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.