Förra året förstörde skadeinsekten virke för omkring tre miljarder kronor i Sverige. Men det är inte bara produktionsskogen som tar stryk när granbarkborren härjar.
Granar är livsviktiga
Granar är nämligen livsviktiga för en stor mängd arter och är till och med det trädslag i Sverige som flest andra arter är beroende av, enligt Skogsstyrelsen. För att skydda granarna och mångfalden av arterna i de skyddade områdena sätter därför Skogsstyrelsen för första gången upp fällor i fem områden i Kronoberg.
– Vi har i nuläget prioriterat fem områden där vi sett angrepp i fjol och där vi bedömer att naturvärdena är i behov av levande gran, säger Karin Folkesson, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
Områdena betraktas som skyddade områden. Förhoppningen är att trycka tillbaka den svärmning av granbarkborrar som väntas komma inom kort.
Lockar med feromon
I fällorna finns ett feromon som ska locka granbarkborrarna till sig. När granbarkborrarna lockats av doften och flugit in i fällorna är de sedan fast. Enligt planen ska fällorna regelbundet tömmas på granbarkborrar under perioden maj-juli, och i augusti ska fällorna monteras ned.
I klippet ovan visar Karin Folkesson barkborrefällorna.
I en tidigare version av artikeln saknades klippets grafik. Det ska nu vara åtgärdat.