Färre kissar på offentliga platser i år. Foto: TT

Fler kissar lagligt i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Att behöva rycka in när människor urinerar offentligt, kan av vissa ses som ett pissigt arbete. Kanske är det därför som kronobergarna verkar skona polisen från sådant arbete.

Hittills i år har polisen i Kalmar och Kronbergs län fått hindra personer från att lätta på urinblåsan bland folk 34 gånger.

Det är en minskning jämfört med samma period i fjol då siffran nästan var nere på hälften.

Men, sett till polismyndighetens siffror, så verkar det främst vara invånarna i Kalmar län som har svårast att hålla sig. Ett faktum som var detsamma även förra året.

I år har 23 personer fått böta för att ha kissat offentligt sedan i januari i Kalmar län. I Kronoberg har det hittills varit 11 stycken.

Därmed kissar kronobergarna lagligast i landet, i förhållande till folkmängden. I Kronobergs län är det fem fall per 100 000 invånare, medan Jönköpings län ligger i topp med 46 fall per 100 000 invånare.

Kissvänligt på helger

Exakt vad det beror på är oklart. De mönster som däremot går att urskilja menar Henrik Jonasson på polisen i Växjö är när i veckorna som människor väljer att kissa på öppen gata.

– Ofta händer det runt helgerna och när människor är i berusat tillstånd, men det är inget jag kan säga säkert, säger han till SVT.

Sett till statistiken verkar invånarna i de två länen däremot inte vara överens om i vilken månad som det är mest lämpligt att slå en drill. I Kalmar län var april den mest populära månaden, medan det i Kronobergs län var maj.

Man skulle kunna tro att vårvädret är det som lockar, men under föregående år var det november som gav de gyllene tillfällena.

Bör inte erkänna berusad

Henrik Jonasson på polisen påpekar i sammanhanget att du som onykter inte borde få en kissbot i berusat tillstånd.

– Får du en bot så är domen redan fälld och du har erkänt brottet. Det känns inte riktigt rätt att polisen ska få berusade människor att erkänna till brott, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.