Skolinspektionen menar att Växjö kommun kan styra så att det blir fler kurser som det går att läsa på plats, i ett vanligt klassrum i vuxenutbildningen i Växjö. Foto: SVT/Ida Andersson

Färre väljer att plugga i klassrum – drabbar dem som behöver det

Publicerad

En majoritet av de teoretiska gymnasiekurserna inom vuxenutbildningen i Växjö ges på distans. Anledningen är att så få elever valt att studera i klassrum att de kurserna har lagts ner. För elever som ändå behöver klassrumsundervisning blir det här ett problem, menar Skolinspektionen.

– Kommunen skulle kunna bestämma att det ska finnas en viss andel ”på plats”-undervisning. Men det har Växjö inte gjort och det har lett till att flera elever blivit hänvisade till distansutbildning trots att de skulle behöva och själva vill ha undervisning i klassrum, säger Ulrika Foss Rudbeck på Skolinspektionen.

Växjö har sedan sommaren 2017 en modell för sin vuxenutbildning som innebär att alla aktörer som uppfyller vissa kvalitetskriterier kan få uppdrag att bedriva vuxenutbildning åt kommunen. Eleverna kan sedan helt fritt välja vilken av aktörerna de vill studera hos.

Inga garantier för vilka kurser som blir av

Men det finns ingen garanti för vilka kurser som startas. Om få söker en kurs blir den sannolikt inte av eftersom anordnarna inte kan få ekonomi i en verksamhet med för få elever. Det har lett till att utbudet av kurser som läses i vanliga klassrum nu är begränsat.

När Skolinspektionen var i Växjö intervjuade de elever som hade velat läsa i klassrum men som inte kunde göra det. Och Skolinspektionen menar att Växjö kommun kan hjälpa dem genom att styra kursutbudet mer aktivt.

Skolinspektionen: kommunen ska bestämma över kurserna

– Ett visst utbud av kurser kan efterfrågan få styra. Men det står också i lagen att kommunerna ska besluta om vilka nationella kurser som ska ges, säger Ulrika Foss Rudbeck

Oliver Rosengren (M) som är ordförande i nämnden för Arbete och välfärd säger att kommunen är medveten om bristen på klassrumsundervisning sedan tidigare. Han säger också att frågan om hur det här ska lösas finns med i en kommunal utredning som ska vara klar i slutet av november.

– Om man vill ha klassrumsundervisning och inte kan få det så är det klart att man kan uppleva det som en brist som studerande. Och om det dessutom hindrar ens väg till arbetsmarknaden, så är det med i uppdraget att se hur vi kan lösa det, säger han till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.