Folk ristar på Kalmar skotts fasad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meg Nömgård som är slottschef på Kalmar slott säger att ristningarna förstör fasaden på djupet. Det är både barn och vuxna om ristar och de som tas på bar gärning polisanmäls. Foto: Emma Vallin/SVT

Fasaden på Kalmar slott sönderristad – värre än spraygraffiti

Uppdaterad
Publicerad

Ristningarna på Kalmar Slotts fasader fortsätter att öka trots skyltar och patrullerande personal. Enligt slottschefen kan folks agerande leda till fukt och stora reparationskostnader för skattebetalarna.

De senaste åren har klottret på Kalmar slott ökat. Klottret, som består av ristningar i fasaden, är mer skadligt och mycket svårare att få bort än spraygraffiti.

– När det är ristningar i en fasad kan man inte tvätta bort det som man kan göra med klotter, utan då måste man slipa och gå ner på djupet, och då gör du fasaden tunnare, säger Meg Nömgård, slottschef på Kalmar slott.

– Det kostar väldigt stora summor som vi skattebetalare hade kunnat lägga på annat.

Reparation diskuteras

Anställda och Kalmars slotts fastighetsägare, Statens fastighetsverk, diskuterar därför nu vilka åtgärder som ska införas för att motverka ristningarna. Men också hur slottet ska repareras.

– Vi har sett folk klottra och då har vi bett dom lämna slottet och polisanmält händelsen. Det är både vuxna som barn som gör detta och det är viktigt att folk förstår hur mycket det skadar slottet och att det är olagligt, säger Meg Nömgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.