Till vänster en kvinna med kort grått hår, och till höger en tomt med massa skräp och bråte

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Slakteriet i Hultfsred brann ner 2019. Sedan dess har nästan ingenting hänt med att sanera tomten. Grannen Lena Loiske är uppgiven. Foto: Martina Lingefjord/SVT

Fem år efter branden på slakteriet i Hultsfred – Lena bor fortfarande granne med en skräphög

Publicerad

Det har gått fem år sedan det gamla slakteriet i Hultsfred brann ner. Kvar på tomten ligger brandrester, skrot och tegel. Grannen Lena Loiske är uppgiven.

Det nedbrunna slakteriet i Hultsfred är en långdragen historia. Efter att slakteriet brann ner 2019 tog det nästan två år att utreda vem som var ägare till fastigheten.

Efter att ha navigerat sig runt i en labyrint av ägarskiften, hittade till slut lantmäteriet ägaren. Det visade sig vara en kontroversiell företagare, som under lång tid haft tvister med kommunen gällande bilskrotar.

Grannen Lena Loiske har utsikt mot brandtomten från sitt köksfönster. Hon är uppgiven.

– Det känns som att bo på ”the city dump”.

Hoppas på kommunen

Ägaren till tomten tackar nej till att intervjuas framför kamerorna, men säger att han är igång med att sälja tomten och att den nu ska röjas upp.

Men det är något som Lena Loiske och hennes grannar har hört förut, och hon hoppas istället att kommunen ska röja upp på tomten.

– Något måste i alla fall göras, säger Lena Loiske.

Från kommunens sida har man belagt ägaren med vite, men det har inte hjälpt. Att kommunen skulle köpa marken innan den är uppröjd är inte troligt.

Vad gör kommunen? Hör kommunalrådet Lars Rosander (C) i klippet nedan.

En man i blå jacka framför ett stängsel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Rosander, (C) är kommunalråd i Hultfsfred. Kommunen har gett företagaren vite, något som nu är överklagat i mark och miljödomstolen. Foto: Martina Lingefjord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.