– I vår utökade smittspårning ser vi en liten tendens till att vi hittar positiva fall bland servicepersonal på turisttäta områden, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.
Serveringspersonal på restaurang och hotellpersonal är två yrkesgrupper som nämns som exempel. Yrken där man möter många människor dagligen och därmed både riskerar att smittas av många och riskerar att smitta andra.
– Det kan vara en första signal på att med de många besökarna vi har i vårt län, att det skulle kunna bli en ökad smittspridning. Vi bevakar detta noga, säger Lisa Labbé Sandelin.
Lägger ansvar på arbetsgivaren
– Framför allt tror jag att det är viktigt som arbetsgivare inom de här yrkena att man förmedlar till personalen att man inte ska gå till jobbet om man har symptom och att man ska provta sig så att vi hittar smittan, säger hon och fortsätter:
– Det är viktigt att tänka på att man inte ska ha trångt varken mot kunder eller mot sina kollegor, det gäller alla arbetsplatser. Man ska inte slappna av i fikarummet och sätta sig i samma soffa som kollegan, för vi har haft fall där smittan kan härledas just till fikarummet.