Under 2016 kulminerade grundvattenbristen på Öland vilket gjorde att Länsstyrelsen tillsammans med de öländska kommunerna bad om pengar från MSB för att genomföra klimatanpassningar. Målet var att säkra framtidens dricksvattentillgång.
Använde sig av helikoptermetod
Sveriges geologiska undersökning (SGU) har sedan dess med hjälp av en helikopterburen geofysisk metod och provborrningar försökt hitta områden på Öland där jordmånen och berggrunden är lämplig för större grundvattenuttag. Efter flera års arbete presenterar de nu sina resultat.
– Mätningarna visar att det finns ett antal områden där det är bättre uttagsmöjligheter men de visar även på stora områden där det troligen är ganska dåliga uttagsmöjligheter särskilt då det gäller större grundvattenuttag, säger Peter Dahlqvist som är hydrogeolog på SGU.
Har identifierat 15 områden
Enligt SGU så finns det goda chanser till en större uttagningskapacitet vid bland annat Kleva, Frösslunda by, Södvik, Böda och Grankulla. Totalt har mätningarna visat på 15 områden där det kan finnas en större tillgång på färskvatten än vad som tidigare varit känt.
– Framförallt visar vår analys på större grundvattenförekomster, som kan vara av intresse för både kommuner och större vattenförbrukare, men även de som behöver göra egna hushållsbrunnar, säger Peter Dahlqvist.
SGU håller just nu även på med en analys av brunnsdata från cirka 2500 brunnar. När den är klar kommer de att ta fram en karta som visar ungefär vilken kapacitet man kan förvänta sig vid en brunnsborrning på olika ställen på Öland.
Stora jorddjup och sprickzoner
De lovande områdena tillhör enligt Peter Dahlqvist främst två olika kategorier. Dels områden med större jorddjup där jordlagrens vattenhållande förmåga gör att det sker ett relativt kontinuerligt tillskott av vatten till berggrunden.
Dels i sprickzoner där det i stället är lättare för vattnet att röra sig än i den mer kompakta berggrunden.
SGU:s undersökningar
* En viktig anledning till grundvattenbristen på Öland är jordlagrens och berggrundens begränsade kapacitet att magasinera färskvatten. Tunna jordlager i kombination med en relativt tät berggrund och utdikning gör att det mesta av nederbörden rinner rakt ut i Östersjön.
* SGU har utfört liknande undersökningar på Gotland, Halland, Östergötland, Västergötland och Örebro.
* Undersökningarna är ett led i SGUs, eller egentligen regeringens, satsning mot att förebygga torka genom att vi ska göra fördjupade kartläggningar av grundvattenresurser i särskilt utsatta regioner.
* Hela rapporten hittar du HÄR.