Samhället måste satsa i större skala på att inkludera äldre i digital teknik, menar forskare. Foto: TT

Forskare: ”Kommunerna måste ta ansvar för att lära äldre digital teknik”

Uppdaterad
Publicerad

För att hänga med i den digitala världen behöver kunskaperna hela tiden uppdateras, vilket framför allt är problematiskt för äldre som lämnat arbetslivet. Nu kräver forskare på Linnéuniversitetet att samhället tar större ansvar i frågan.

– Digital teknik är inte som radio och tv som man bara stänger på och av, vi måste hela tiden utbildas. Även om du har både en smart telefon och en laptop så behöver du stöd och hjälp för att kunna utvecklas, säger Dino Viscovi.

Han och kollegor har i två omgångar undersökt hur äldre personers relation till digital teknik ser ut. Och både 2015 och 2018 visar det sig att en femtedel av alla personer över 65 år saknar tillgång till digital teknik. Bland de som ändå har tillgång till tekniken är det dessutom inte alla som har kunskaper som räcker till för att använda den.

Växjö

Efterlyser kommunalt ansvarstagande

Även om Dino Viscovi ser att Seniornet och andra frivilliga organisationer gör ett bra jobb så menar han att det inte räcker. 

– De som inte kan så mycket befinner sig fortfarande i utanförskap, även om jag vet att Seniornet jobbar väldigt hårt för att inkludera dem. Det här måste samhället satsa på i mycket mycket större skala. Framförallt kommunerna har ett stort ansvar, säger Dino Viscovi.

Dino Viscovis forskning visar att det är de allra äldsta som drabbas hårdast av det digitala utanförskapet eftersom pensionen sjunker drastiskt efter 75 år. Och det är också då som fler lever ensamma.

Forskare Dino Viscovi. Foto: SVT.

Utanförskapet består

– En del kommer inte att ha råd att köpa nytt, en del kommer inte att hinna lära sig det nya. Det gör att den här gruppen i utanförskap kommer att fyllas på. Bara för att du en gång har lärt dig så är det inte säkert att du kommer att vara en användare tio år senare, säger Dino Viscovi.

Vad kan det innebära när man inte tar till sig tekniken, på vilket sätt blir man utanför?

– I allt vi gör numera är det ju digital teknik. Den som inte kan swisha pengar kan kanske inte köpa korven på idrottsplatsen, eller lösa enklare vardagsgörmål. Hur tar vi reda på ett telefonnummer när det inte finns några telefonkataloger längre?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet