gunnar andersson, barnafödande, demografi, stockholms universitet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnafödandet har under de senaste århundradena gått upp och ner, men denna gången är det annorlunda. Hör forskaren Gunnar Andersson berätta varför i klippet. Foto: SU

Forskaren om barnafödandet – lägsta sedan 1700-talet: ”Annorlunda denna gången”

Uppdaterad
Publicerad

Barnafödandet har gått upp och ned genom tiderna men dagens fertila population ”drabbas” på ett särskilt sätt, menar Gunnar Andersson, forskare i demografi vid Stockholms universitet.

Nedgången i barnafödande just nu skiljer sig från tidigare nedgångar – hör forskaren Gunnar Andersson berätta hur i klippet.

Om barnafödandet i Sverige fortsätter att minska kommer det att få genomgripande konsekvenser för åldersstrukturen i landet. Minskningen måste dock ske under många år, säger Gunnar Andersson.

– Det är inte så dramatiskt just nu men det blir mycket problematiskt om det pågår i några decennier. Det är bara att titta på Tyskland och länder i Sydeuropa som har enorma problem med en åldrande befolkning.

Ekonomi, jämställdhet och familjepolitik är inte längre givna orsaker till att människor väljer att inte skaffa barn, i alla fall i Sverige. Däremot påverkas allt fler av en negativ syn på framtiden, enligt Gunnar Andersson.

Mörk framtidstro – färre skaffar barn

Det finns en tydlig koppling mellan sociala mediers intåg kring 2010 och ett sjunkande barnafödande, i Sverige och i hela Västvärlden, säger Gunnar Andersson.

– Runt 2010 lanserades Iphone och människor nås idag av information om terrorism, krig, brottslighet, klimatkatastrofer, polarisering, vilket påverkar tron på framtiden. Att skaffa barn är ett framtidsprojekt och en mörk framtidstro påverkar viljan att sätta barn till världen, säger han.

Fantastiska bilder – ovilja att binda sig

Sociala medier levererar också fantastiska bilder om verkligheten, vilket gör tröskeln till att skaffa barn mycket högre, menar han.

– Parbildningen fungerar precis som vanligt men människor vill inte binda sig. Det är allt färre som ingår äktenskap idag. Många kanske tror att de alltid kan få en partner som är bättre än den man har vid sin sida, säger Gunnar Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.