Barn på förskola och en kvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barnafödandet kommer även påverka skolan i längden, enligt SKR. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB/SVT

SKR: 1 000 förskolor måste läggas ned de kommande tre åren

Uppdaterad
Publicerad

Det låga barnafödandet i Sverige kan leda till att mer än var tionde förskola behöver läggas ned inom tre år, enligt en prognos från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

– Det innebär ju att vi också kommer behöva färre skolor om fem-sex år, säger Annika Wallenskog.

Antalet nyfödda har minskat drastiskt under årets första sex månader. Bara 50 500 barn föddes, vilket är den minsta folkökningen på hela 2000-talet, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

– SCB räknade med 130 000 nollåringar för 2027, men nu ser vi att det kommer vara ungefär 95 000 nollningar, det är ju en enorm minskning, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.

Barnafödandet sjunker

Sveriges kommuner och regioner räknar nu med att Sveriges förskolor måste minska med 12 procent fram till 2027, vilket motsvarar ungefär 1 000 förskolor.

– På längre sikt skulle ju de uteblivna barnen ha varit i skolåldern och det innebär ju att vi också kommer behöva färre skolor om fem-sex år, säger Annika Wallenskog.

Drabbar tillväxtkommuner

SKR:s prognos grundar sig på den förväntade befolkningsökning med 25- till 30 000 per år, under de kommande tio åren. Befolkningsökningen på 1 600 personer under årets första halvår är alltså långt under det man förväntat.

Framförallt kan större städer och förortskommuner som vant sig vid snabb befolkningstillväxt komma att drabbas hårt – särskilt dem med stora tillväxtplaner som exempelvis planerade bostad- och infrastrukturprojekt.

– Det blir väldigt svårt att få till nya områden med de här låga befolkningstalen, säger Annika Wallenskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnafödandet sjunker

Mer i ämnet