En barnmorska håller i lustgas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Enorm skillnad” – i videon beskriver barnmorskan Johanna Holmäng, som pendlar mellan Jakobstad och Umeå, hur sommaren varit. Foto: Anders Öhlund/SVT

Lugn sommar på förlossningarna i Västerbotten – färre födslar en av orsakerna

Publicerad

Det har varit en lugn sommar på förlossningen både i Umeå och Skellefteå. Fler undersköterskor och färre födda barn är förklaringen.

– Jag tycker det har gått bra de perioder jag varit här jämfört med tidigare somrar, säger barnmorskan Johanna Holmäng.

I juni stängde förlossningen i Lycksele och alla födande kvinnor hänvisades till Umeå eller Skellefteå. Trots detta beskrivs sommaren som lugn inom förlossningsvården.

Johanna Holmäng har jobbat nio år på förlossningen i Umeå. Hon bor i Pedersöre utanför Jakobstad i Finland och pendlar.

Förlossningsvården i Västerbotten

– Vi har fått fler undersköterskor per pass. Tidigare var det bara en, nu har det varit två till tre, vilket har lättat jättemycket, säger hon.

Regionen: ”Bästa sommaren på flera år”

Även Erika Häggblad, facklig förtroendevald barnmorska, vittnar om en lugn sommar. Magnus Hedström, områdeschef inom Region Västerbotten, har också märkt av att sommaren varit lugn.

– En planering som gått i lås och ett regionsamarbete som fungerat bra är några av förklaringarna. Jag menar att det varit den bästa sommaren på flera år på förlossningen, säger Magnus Hedström.

På måndag 18 augusti ska förlossningen i Lycksele öppna igen efter sommarstängningen.

– Nu har vi fler egen personal och mindre ”hyrpersonal” än tidigare. Nu hoppas jag verkligen vi kan hålla öppet utan problem och slippa stänga, säger Anna-Lena Danielsson (S), regionråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet