I Sverige finns få studier som specifikt tittar på hot och våld inom vård- och omsorg. Men enligt siffror från Försäkringskassan ökade vårdpersonalens sjukfrånvaro till följd av hot och våld med 45 procent mellan 2010 och 2015.
Ardavan Khoshnood är ST-läkare och kriminolog. Han har bland annat studerat grova våldsbrott och har flera teorier om vad ökningen skulle kunna bero på.
– Det här har varit väldigt ovanligt i Sverige, men nu blir det allt mer vanligt. I samhället ser vi tyvärr en trend att vissa typer av våldsbrott ökar och då smittar det av sig inom sjukvården, säger Ardavan Khoshnood.
Han menar att det inte sällan uppstår dispyter när de som varit inblandade i våld körs in till sjukhuset i sällskap av anhöriga och vänner som då samlas på sjukhuset.
– En annan anledning till det tror jag är att vården är så pass överbelastad att patienter och anhöriga kan känna en frustration, säger Ardavan Khoshnood.
Tydliga regler krävs
Ardavan Khoshnood berättar att han tror att en bra dialog med de som söker vård är det allra viktigaste för att motverka problemen. På flera håll i landet, bland annat på akutmottagningarna i Växjö och Kalmar, arbetar man med frågorna på olika sätt.
– I dag har vi på nästan alla landets akutmottagningar tydliga regler för hur många som får följa med en patient och hur många anhöriga som får vara där och var de får vara. Liknande regler finns också på många avdelningar, berättar Ardavan Khoshnood.
Han menar att hot och våld inom vården påverkar både personal och patienter på ett väldigt negativt sätt, och tycker att den ökning som syns är ”oacceptabel”.
– Tyvärr behövs de här reglerna för att man ska kunna skydda andra patienter och även personal från eventuella händelser, säger Ardavan Khoshnood.