Magdalena Gustafsson är avdelningschef på akutmottagningen i Växjö. Enligt henne är det inte ovanligt med hotfulla och våldsamma situationer.
– Vi ser att det förekommer. Jag har inga siffror på hur ofta, men jag kan ju säga att det är säkert varje vecka som hot- eller våldssituationer uppstår, säger Magdalena Gustafsson.
Enligt Statistiska centralbyrån har 12 procent av de som arbetar inom vården blivit utsatta för hot eller våld på arbetsplatsen. Magdalena Gustafsson har arbetat på kliniken i 12 år, och har sedan dess sett en tydlig ökning vad gäller hot och våld.
– När jag började upplevde jag inte att det var ett så stort problem som det är idag.
”Kan bli inträngd i ett hörn”
Mellan klockan 22.00 och 04.00 på fredag- och lördagnätter bedöms riskerna vara som störst. Varje dygn har man vakter som går ronder på sjukhuset och på helgerna finns också vakter som är särskilt stationerade på akutmottagningen.
Nu har man också lämnat in ett förslag om att få ändra i mottagningsrummen, triagerummen, på akutmottagningen.
– Just nu jobbar vi med att förbättra våra triagerum för att kunna ha en bra flyktväg. I dag har man till exempel ett stort skrivbord som står i vägen om det skulle bli en hotfull situation. Man kan bli inträngd i ett hörn, säger Magdalena Gustafsson.
I juni lämnade man in ett förslag om att få ändra och justera i rummen. Bland annat diskuteras om man behöver fler dörröppningar. Det skulle också innebära att man behöver anpassa och ändra på hur den medicinska utrustningen är placerad.
– Det kräver en del arbete. Men det ligger på förslag och vi väntar på att kunna få rummen ändrade så vi kan arbeta mer säkert.