• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jessica Norrbom forskare på Karolinska institutet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra vad senaste forskningen säger om att vinterbada. Foto: Emil Nordin

Forskaren om vinterbad: Så reagerar kroppen

Publicerad

Att vinterbada har blivit allt populärare de senaste åren, men är det verkligen hälsosamt?

– Forskningen om vilka effekter just kallbad har spretar lite grann, säger Jessica Norrbom, forskare i arbetsfysiologi vid Karolinska institutet.

Forskning om just vinterbad har gjorts på få personer och dessa personer har haft olika förutsättningar när det gäller hälsan. Det är svårt att dra slutsatser. Mycket är baserat på upplevelser, berättar Jessica Norrbom.

I videon ovan kan du höra forskaren lista ut tre för- och nackdelar baserat på upplevelser inom forskningen.

Behövs mer forskning kring vinterbadande

Flera forskare anser att det krävs mer forskning innan man kan slå fast, eller avfärda, vinterbadandets eventuella hälsoeffekter.

Så här säger Jessica Norrbom om det vinterbadare upplever.

– Man börjar andas lite snabbare och häftigare. Vissa kan till och med uppleva hyperventilering från början. Det finns stresshormoner som bidrar till att hjärtat slår lite snabbare, blodtrycket ökar lite grann och särskilt blodkärlen ut till huden drar ihop sig för att minska värmeförluster och hålla blodet centrerat i kroppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.