– Vi vill koppla upp alla små anläggningarna till ett globalt nätverk av energiresurser, säger Fredrik Ahlgren som är vd och en av grundarna till företaget.
Solceller producerar bara energi när solen lyser vilket gör att det blir stor belastning på elnätet under vissa tider.
– Lösningen är att koordinera många små resurser som solceller och batterier så att de hjälps åt. Behövs det energi eller behövs det inte energi, säger Fredrik Ahlgren.
Han pekar på att det i dagsläget är negativa elpriser på somrarna och att de med solcellsanläggningar till och med får betala nätoperatören för att man levererar ut el.
Användaren får belöningar
Företaget fokuserar på den datadrivna biten, själva uppkopplingen och bygger plattformen med så kallad blockkedjeteknik, samma typ av teknik som används vid den digitala valutan bitcoin.
Elbolagen är företagets kunder, men hemanvändaren som hjälper till och gör elnätet blir mer flexibelt kommer få olika belöningar i form av poäng som ska omvandlas till pengar.
– Men det är viktigt för oss att bygga en plattform som är värd användandet utan tilldelning av belöningar, säger Fredrik Ahlgren.
Exempel på det är att hushållen som kopplar upp sig får bättre kontroll på sin elproduktion, kan styra så att bilen laddas när solen lyser och kan bestämma att de inte vill sälja el när det är negativa priser.
– Med tanke på att 60-öringen i skatteavdrag sannolikt kommer försvinna så tror vi att detta kommer bli väldigt efterfrågat. En sådan grej kan vara värde nog för att vilja koppla upp sin anläggning.
Öppnar upp viktig data
En annan funktion är att man kan klicka sig in på olika anläggningar och se vad ens granne, eller någon i ett annat land, producerar för energi i realtid.
– Ur forskningssynpunkt och energisyfte är det här viktig data för i dag finns det ingen som vet hur mycket solenergi som produceras i världen, säger Niklas Emevi.
Silicon Valley-startup
Företaget kallar sig för en Silicon Valley-startup och är i dag sju anställda men planerar att växa snabbt.
– Vi siktar på en stor global affär med utgångspunkt härifrån. Det går lika bra att skriva programvara från Kalmar som det gör från San Francisco eller Hong Kong. Målet är att växa väldigt snabbt och ta världen, säger Fredrik Ahlgren.
De är ett riskkapitalfinansierat bolag och deras kapital är till största del från amerikanska investerare.
– Våra största utmaningar nu är marketing, att nå ut och sedan bygga en affär med elbolagen.