Svenska kyrkan är landets femte största skogsägare. Idag förvaltas skogen lokalt av stiften, men i kyrkans skogsutredning som presenterades i höstas föreslås att förvaltningen av skogen ska centraliseras.
Växjö stift, som är den näst största skogsägarna av stiften, är kritiska till förslaget.
– Vi avvisar ganska många av de konkreta förslagen. Vi tycker inte om tendensen till en nationalisering, för den innebär en fjärrstyrning av verksamheten från en nationell nivå. Vi vill att stiften har kvar makten i de här frågorna, säger Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift.
Hör honom i klippet ovan.
Växjö fick mest utdelning i landet
Svenska kyrkan har genom åren fått skogsmark, jordbruksmark och fonder av församlingsmedlemmar, något som kallas för prästlönetillgångar. Avkastningen från dessa egendomar motsvarar ungefär två procent av kyrkans årliga intäkter.
Utredningen visar att Växjö stifts skogsinnehav har det största marknadsvärdet av alla stift – skogen beräknas vara värd dryga 4,6 miljarder kronor.
År 2023 fick församlingarna i Växjö stift 35 miljoner kronor i utdelning från prästlönetillgångarna, varav Växjö pastorat fick störst utdelning i landet på ett belopp om 4,3 miljoner kronor.
– Det handlar om att den skogliga kompetensen finns på stiftsnivå, och därför behöver den kompetensen finnas kvar där, säger biskop Fredrik Modéus.
Remisstiden för kyrkans skogsutredning går ut den 25 februari.
Topplista – marknadsvärdet på Svenska kyrkans skog
Siffrorna anger i miljoner kronor vad stiftens skogsinnehav är värt.
Växjö: 4 655
Karlstad: 3 355
Skara: 3 156
Uppsala: 2 999
Linköping: 2 844