Två personer tittar på en plastbit med förstoringsglas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra forskarna berätta mer om vad de hittar för skräp på stränder. Foto: Hamed Ubaidi

Forskarna undersökte Ölands och Kalmars stränder – här är den skräpigaste stranden

Uppdaterad
Publicerad

Ett pilotprojekt har avslöjat att Norrlidsbadet i Kalmar är den smutsigaste stranden i regionen. Forskarna Omran Garazhian och Leila Papoli-Yazdi, specialister inom garbologi, har undersökt 64 stränder i Kalmar och på Öland för att kartlägga skräp och förstå mänskligt beteende.

Fimpar och snus, men också annat märkligt hittas på stränderna. Se mer i klippet.

Två forskare har, via ett pilotprojekt, undersökt 64 olika stränder i Kalmar och på Öland för att ta reda på vilken av dem som har mest skräp.

– Vi tittar på detta för att undersöka vad människors beteende lämnar efter sig, säger Omran Garazhian, garbolog.

Forskarna Omran Garazhian och Leila Papoli-Yazdi är i grunden arkeologer och garbologer, vilket innebär att de studerar mänskligt beteende i sociala sammanhang genom avfall.

Fimpar och snus

När SVT träffar dem är de på Norrlidsbadet i Kalmar, som enligt deras undersökning är den smutsigaste stranden i Kalmar och på Öland. De berättar att cigarettfimpar och snus är värst och det finns mycket av den varan.

– Vi hittar massor av fimpar och snus, de är giftiga och hamnar i vattnet. Det drabbar både oss människor och djuren i vattnet, säger Leila Papoli-Yazdi.

Forskarna har besökt stränderna flera gånger och undersökt området. På Norrlidsbadet har de varit över 120 gånger.

Rena stränder

Vilken strand är den renaste?

– Vi kan inte säga exakt vilken strand som är renast. Men det vi kan säga är att de små stränderna som inte har massturism ofta är renast, säger Omran Garazhian.

En av de renare stränderna är bara någon kilometer ifrån Norrlidsbadet , nämligen Björkenäs.

Garbologi

Garbologi har varit populärt i USA sedan 70-talet men mindre känt i Sverige. Men det kommer att bli mycket mer aktuellt i Sverige de närmaste åren eftersom miljöfrågor blir allt vanligare och viktigare i samhället, säger Omran Garazhian.

Omran Garazhian och Leila Papoli-Yazdi har forskat om ämnet i över 20 år i olika projekt runt om i världen, inklusive deras hemland Iran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.