En tvådelad bild, den vänstra visar almar som är döda efter att ha drabbats av almsjuka. den högra visar forskaren Johanna witzell vid Linnéuniversitetet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Witzell forskar på om mikrober kan skapa motståndskraft hos almar. Foto: Fredrik Persson/TT, Lnu

Mikrober ska skydda den hotade almen mot almsjukan

Uppdaterad
Publicerad

Forskare från Linnéuniversitetet ska studera hur mikrober kan användas för att få fram almar som är mer resistenta mot almsjukan. Nu har de fått 1,7 miljoner kronor i anslag.

De svenska almarna är kritiskt hotade av den så kallade almsjukan, som orsakas av en svampinfektion. Vissa almar är dock mer resistenta än andra, och nu ska forskarna vid LNU studera hur mikrober, alltså bakterier och svampar, kan fungera för att öka resistensen.

– Almen är ett jättefint träd som är viktigt för den biologiska mångfalden, säger Johanna Witzell, professor vid institutionen för skog och träteknik på LNU som leder projektet.

Finns vaccin

Sedan tidigare finns det vaccin för almar som ökar deras motståndskraft. Men det måste injiceras direkt i stammen, och det är inte möjligt att springa runt och sätta kanyler i alla viltväxande almar.

Men om forskarna lyckas identifiera svampar och bakterier som naturligt skyddar almar mot sjukan – så kan man sköta skogen så att dessa mikrober gynnas. I förlängningen skulle det också kunna skydda almarna.

Projektet är ett av flera forskningsprojekt som nu får anslag av stiftelsen Skogssällskapet.

Ytterligare ett projekt där Linnéuniversitet är inblandat i får pengar av Skogssällskapet. Det handlar om ”Framtidens skogsskötsel i Södra Sverige”, ett forskningsprojekt i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet och Skogsforsk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.