En förundersökning har nu inletts efter att patienter tvångsgipsats vid rättspsyk i Växjö. Foto: Torkel Wennman / SVT

Tvångsgipsning av patient ska utredas av polis

Uppdaterad
Publicerad

Polis ska nu utreda om det begicks något brott när en patient fick sina armar gipsade vid rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, åtalsanmälde redan för ungefär ett år sedan att kliniken använt sig av otillåtna tvångsåtgärder när de gipsade armarna på en självskadepatient. Enligt IVO finns det inget stöd i lagen för den typen av tvångsåtgärder.

Och nu är det alltså klart att ärendet ska utredas vidare.

UG – När portarna slagit igen

– Det stämmer att jag har inlett en förundersökning angående händelsen utifrån uppgifter i åtalsanmälan från IVO. Men vilka som sen eventuellt kan komma att bli misstänkta är inte att ta ställning till i nuläget, säger kammaråklagare Elena Severin.

Enligt Elena Severin är det omöjligt att svara på hur lång tid förundersökningen kan komma att ta.

Inte klart i höst

– Polisen håller på och utför de direktiv som jag gett. Det finns en del kvar att göra, men de närmaste månaderna kan jag inte tänka mig att det blir klart, säger hon.

Gipsningen av den unga patientens armar uppmärksammades för första gången av SVT:s Uppdrag granskning. Där framgick att den unga kvinnan, som led av ett svårt självskadebeteende, hade haft sina armar i gips under långa perioder och att hon fått problem att räta ut armen efter gipsningarna.

Klinikledningen menade att det var nödvändigt att gipsa patienten för att skydda patienten från sig själv. Men gipsning finns inte bland de metoder som har stöd i lag. Det är bara isolering och fastspänning, som ofta kallas bältning, som finns med i lagstifningen och det finns tydliga regler kring när de här åtgärderna får användas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet