Nyfödd baby misshandlades grovt – utredning mot föräldrarna läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen meddelade åklagarkammaren i Kalmar att förundersökningen om synnerligen grov misshandel av ett spädbarn i Kalmar läggs ner. Trots att alla andra gärningsmän har kunnat uteslutas går det inte att bevisa vem av föräldrarna som åsamkat barnets skador, som i vissa fall varit livshotande.

Åklagare Linda Canéus säger till SVT Småland att utredningen har varit mycket omfattande. Bland annat har ett hundratal förhör hållits och förundersökningen är på totalt 1600 sidor.  Åklagare och polis har dessutom fått hjälp av bland annat gärningsmannaprofilgruppen.

Men för att åtala någon av föräldrarna, eller båda tillsammans, måste det gå att bevisa att den ena föräldern har misshandlat barnet på egen hand, eller att den ena exempelvis hållit vakt eller hållit fast barnet vid misshandeln.

– Hade jag kunnat visa att barnet fick skadan vid en viss tidpunkt då jag vet att det bara är en av föräldrarna som har haft ansvaret för barnet, så hade det varit ett helt annat läge.

– Men om rättsläkaren säger att skadan uppstått inom ett längre tidsintervall och båda föräldrarna haft tillgång till barnet under den tiden, så kan vi inte säga vem av dem som har orsakat skadorna, säger Linda Canéus.

Andra gärningsmän uteslutna

Samtidigt har utredningen kunnat utesluta alla andra eventuella gärningsmän. Åklagaren anser det alltså bevisat att det är någon av föräldrarna som har misshandlat barnet svårt.

– Så långt kommer vi. Men det räcker inte för ett åtal att utesluta hela världen utom några personer. Jag måste kunna bevisa vem eller vilka som har gjort det här mot barnet. Egentligen varje enskild skada.

Men kan man inte åtala dem för att tillsammans och i samförstånd ha gjort detta?

– Jo, men då måste man kunna bevisa att båda de här personerna har varit på platsen och hjälpts åt. Men så är inte fallet här. Jag kan inte bevisa att en person har genomfört misshandeln och den andra har hjälpt till, säger Linda Canéus till SVT Nyheter Småland.

Barnet föddes i december i fjol och var omkring sex veckor gammalt när föräldrarna greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.