Frågan om att slå ihop Ölandskommunerna har stötts och blötts i omgångar. Redan 2009 folkomröstade ölänningarna om saken. Då fick nej-sidan knapp majoritet med 56 procent. Under året har frågan utretts på nytt då de båda kommunerna ingår i en fallstudie kring kommunsammanslagningar som görs av Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Delade åsikter
Sammanslagningen har delat politikerna och SVT Nyheter Småland har tidigare berättat om att Moderaterna har arbetat aktivt för en sammanslagning med motiveringen att det bland annat skulle underlätta rekryteringen av både politiker och tjänstemän. Framtid Öland är däremot av åsikten att man ska satsa på samarbete över kommungränserna snarare än en sammanslagning.
Ilko Corkovic (S), kommunalråd i Borgholm, tror att dagens möte resulterar i ett klart ja till folkomröstning.
– Om man röstar ja till folkomröstning ska man även vara beredd att ta konsekvenserna av en eventuell folkomröstning och slå ihop kommunerna.
Själv förespråkar både han och Socialdemokraterna i Borgholm en folkomröstning och i förlängningen en sammanslagning.
– Men det är absolut ingen partipiska som råder. Varje ledamot får rösta precis hur den vill.
Kan inte sia om resultatet
För att det ska bli en folkomröstning måste båda kommunerna rösta för förslaget. Per-Olof Johansson är ordförande för Socialdemokraterna på södra Öland och vågar inte sia om vad resultatet blir i Mörbylånga.
– I partiet finns det röster både för och emot. Antingen kommer det gå väldigt snabbt eller ta väldigt lång tid att komma till beslut i den här frågan.
En eventuell folkomröstning kommer hållas i samband med EU-valet i maj nästa år. Trots att den är rådgivande, alltså att politikerna inte behöver följa utfallet, så kommer båda kommunerna rätta sig efter resultatet.
– Man ska ha respekt för valresultatet. Det här är en fråga om bygger på att folk tycker att det är en bra sak, säger Ilko Corkovic.
– Vi behöver ha full respekt för hur man röstar. Blir det nej, får vi lägga ner det spåret, säger Per-Olof Johansson.