Två barn står på en grön fotbollsplan, den ena i en röd och blå tröja och den andra i en svart tröja. De är placerade i förgrunden, med en fotboll vid fötterna. I bakgrunden syns andra spelare som tränar och en skog som omger planen under en klarblå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malva Ekström och Tuva Mikkelsen är två av de 30 personer som var på plats och spelade fotboll när SVT var på besök. I videon kan du hör vad de tycker om det. Foto: Hamed Ubaidi

Fredagsmys – satsningen som ger tjejerna fler timmar på fotbollsplanen i Oskarshamn

Uppdaterad
Publicerad

Fredagsmys är ett projekt där bara tjejer födda 2010–2016 får spela fotboll och umgås på fredagar. Bakom projektet står några eldsjälar – finansierade av RF-Sisu.

Allt startade med en brainstorming hemma i tv-soffan. Hur kunde man ge tjejerna mer tid på fotbollsplanen utan större krav på skjutsande föräldrar mitt i veckorna?

Svaret blev fredagsmys, ett projekt där alla tjejer är välkomna utan krav på föranmälan.

Fredagsmyset genomfördes tre gånger före sommarlovet, därefter var det ett uppehåll. En vecka innan skolstarten drog det igång igen, och kommer att fortsätta fram till den 4 oktober.

– Vi hoppas verkligen kunna fortsätta under vintern inomhus och utomhus till våren igen. Det finns verkligen ett stort intresse, säger Carolina Montan, initiativtagare till projektet och aktiv inom Rödsle BK.

Framtidsplaner och intresse

Det brukar komma mellan 30 och 40 tjejer varje fredag. Fredagen den 19 september var det 30 flickor som spelade fotboll.

– Jätteroligt, vi trodde att det skulle bli bra men det har slagit alla våra förväntningar, säger Carolina Montan.

Målgrupp

Projektet finansieras dels av RF-Sisu och dels av den lokala fotbollsföreningen Rödsle BK i Oskarshamn.

– Syftet med projektet är att tjejer ska få en möjlighet att spela fotboll. Killar brukar ofta ta mest plats, och vi vill ge tjejer mer utrymme. Resultatet har varit väldigt positivt, säger Carolina Montan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.