Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fritidsbanken i Kalmar får fler användare varje år, men man vill bli bättre på att nå personer utanför centrum. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Fritidsbanken i Kalmar medvetna om problemet – vill bli mer mobila

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsbanken i Kalmar har funnits i snart fem år. Antalet låntagare ökar konstant och ytterligare en person har nyligen anställts. Men man upplever att personer som utnyttjar tjänsten är de som bor i närområdet – något som också uppmärksammas i en ny studie från Centrum för idrottsforskning.

Verksamhetschefen på Fritidsbanken i Kalmar, Mats Gunnarsson, säger att man är medvetna om problemet. Men för att bättre nå grupperna som bor utanför tätorten, där fritidsbanken i Kalmar ligger, krävs både mer pengar och fler anställda.

– I och med att vi utökat personalstyrkan är det meningen att vi ska kunna vara mer mobila och uppsökande, säger Mats Gunnarsson.

Han säger också att han önskar ett närmare samarbete med skolor utanför tätorten, exempelvis vid lov och idrottsdagar.

Vad har ni gjort så här långt för att nå ut?

– I somras genomförde vi en utomhusturné på olika orter runt Kalmar där vi var ute med en släpvagn. Vi hade med två handledare som byggde ”miniidrottsplatser”. Vi hade då artiklar med oss härifrån och var ute under hela förra sommaren, säger Mats Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.