Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Högman, lektor i idrottsvetenskap, svarar på tre frågor om fritidsbankernas betydelse. Foto: Charlotte Gustavsson/Karlstads universitet och TT

Fritidsbankernas placering avgörande för vilka som lånar

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har nu Fritidsbankens verksamheter utvärderats och en rapport från Centrum för idrottsforskning visar att fritidsbankens geografiska plats är avgörande för vilka som kommer att låna utrustning.

– Bor man i ett socioekonomiskt utsatt område så kommer man besöka en fritidsbank i ett sådant område och vice versa, säger Johan Högman, lektor i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet.

Antalet fritidsbanker ökar i Sverige och finns nu i en tredjedel av landets kommuner. I de städer som har en fritidsbank finns det oftast bara en. Om den då ligger i ett socioekonomiskt gott ställt område kommer, enligt forskningen, barn och ungdomar från svagare socioekonomiska områden inte använda den i lika stor utsträckning.

Skulle det inte finnas en vinst i att placera fritidsbankerna i de sistnämnda områdena, som i regel även är idrottssvaga?

– Det är en svår fråga. Risken finns att det blir en stigmatisering i att det bara är en verksamhet för de som har det mindre gott ställt. Idag verkar det vara accepterat av den stora massan att låna begagnade grejer och riktar man då verksamheten mot socioekonomiskt svaga områden så ändras kanske den bilden, säger Johan Högman.

Kan det minska segregationen?

Studien visar dock att verksamheten på ett totalt sett har nått ungdomar från olika socioekonomisk karaktär och att lånen främst leder till spontanidrott, och inte organiserad idrott.

I studien har forskarna även undersökt ifall fritidsbanker med sina utlån av idrottsutrustning kan få barn och ungdomar att mötas över de socioekonomiska gränserna och på så sätt minska segregationen i Sverige. Knappast en rimlig tanke, skriver de själva i rapporten. Men det är en viktig del och kanske det första steget i barn och ungdomars resa ut i föreningslivet.

– Att ha grejer för att kunna utöva en aktivitet är del ett. Sen kan man fundera på vem som ska göra del två, aktiviteterna som för ihop barn och unga, säger Johan Högman.

Rapporten ska överlämnas till regeringen den 18 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.