Här rycker frivilliga sjuksköterskor in – gör hälsokontroller på flyktingboendet

Uppdaterad
Publicerad

Den 27 mars kom cirka 150 ukrainska flyktingar till asylboendet Elsabo i Högsby. Till helgen planerar Regionens flyktinghälsovård besöka boendet, men frivilliga sköterskor gör redan nu hälsokontroller för att hjälpa flyktingar i akut behov av vård.

– Jag fick veta att många människor hade kommit och att man inte visste hur de mådde. Jag bestämde mig då för att komma hit och är här tillsammans med en annan sjuksköterska, säger Linda Åkerman, undersköterska från Västervik.

De senaste dagarna har privatpersoner engagerat sig för att hjälpa de ukrainska flyktingarna som blivit utplacerade på asylboendet Elsabo i Berga utanför Högsby. Många initiativ planeras, bland annat att köra ut kläder, mat och möbler till flyktingarna.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Förekommer regionen

Regionens asyl- och flyktinghälsovård kommer att genomföra en hälsokontroll av flyktingarna till helgen, men redan nu har frivilliga sköterskor besökt boendet för att hjälpa de flyktingar som är i akut behov av vård.

– Vi kan hitta de här personerna snabbare och se till att de kommer till rätt ställe inom sjukvården så fort som möjligt, säger Margit Pennerud, pensionerad sjuksköterska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kronoberg och Kalmar län: kriget i Ukraina

Mer i ämnet