• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En bild med två ponnyer som drar små vagnar. En ponny drar en vagn med en liten person klädd i grön jacka och hjälm och bredvid sitter en vuxen person, medan en annan ponny drar en vagn med en pojke med svart jacka och hjälm. Omgivningen består av en grusplan och trästockar som skapar en hästgårdsmiljö med träd i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Kalmartravet ordnas funkiskörning för personer med funktionsvariationer och deltagarna kommer både från Kalmar och Kronobergs län. I videon kan du bland annat se den anpassade vagnen som man kan köra upp en rullstol i. Foto: Nathalie Alvhäll Lindahl/SVT

Funkisridning gör att alla kan vara med: ”Betyder jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Förväntan och glädje ligger i luften på Kalmartravet när personer med olika funktionsvariationer ges möjlighet att prova på trav. Här får de umgås med hästarna, träffa nya vänner och fika.

William Lorfalk från Ingelstad utanför Växjö har förvisso suttit i en så kallad långvagn bakom en häst tidigare men i dag får han köra själv för första gången.

– Det är precis som en bil fast utan ratt, säger han.

Karin Soelberg har också åkt från Växjö till Kalmar och det är tredje gången hon är med.

– Det betyder jättemycket. Det är svårt för det finns inte lika många resurser som för personer utan funktionsnedsättning, men när det väl fungerar är det fantastiskt, säger hon.

Bland annat ställs det lite högre krav på hästarna.

– De behöver vara lugna och stabila och klara av många olika typer av ryttare som kanske rör sig lite och låter lite högre ibland.

Se när deltagarna travar med hästarna i klippet ovan.

Behövs fler fritidsaktiviteter

Det är Rbu (riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar) Kalmar län, Studieförbundet vuxenskolan och Kalmar travskola som tillsammans ordnar aktiviteten. Bland annat finns det en anpassad vagn som man kan köra upp en rullstol i.

– Det finns så lite att göra, tycker jag, speciellt om man har lite grövre funktionsnedsättningar. Så det här tycker jag är perfekt för då kan vi allihopa vara med, säger Anna-Lena Gustafsson Modig, som är ordförande i Rbu Kalmar län.

Fulltecknat för första gången

De startade med funkisridningen i våras och den här gången är alla tio platserna fyllda för första gången. Något som gläder Karin Soelberg.

– Det är fantastiskt roligt att vi är fler i dag än vad vi har varit innan. Om intresset och engagemanget kan öka är det bra för ju fler vi är som vill hålla på med det, desto större resurser tror jag att vi har möjlighet att få.

Hon har kört in i stallet igen och förflyttat sig från långvagnen till sin rullstol. Nu leder hon in hästen Savanna i boxen för att säga hejdå och utbrister stolt:

– Det är faktiskt första gången jag har lett en häst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.