någon häller upp en öl på bryggeri, Jessica Tarland

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Tarland på Folaboda gård vid Åsnen är en av producenterna som glädjas åt att gårdsförsäljningen av alkoholdrycker kan bli laglig till sommaren. Foto: Keith Foster

Gårdsförsäljning av alkohol till sommaren – bryggerierna i Småland laddar för fullt

Publicerad

Allt talar för att det i sommar blir tillåtet för mindre producenter att sälja alkohol direkt till kund. Bland de småländska lokalproducenterna preppas det för fullt – även om de exakta villkoren ännu inte finns på plats.

Regeringens propositionen har överlämnats till riksdagen och motionstiden går ut den 5 februari. Riksdagen väntas klubba igenom lagen snart därpå.

”Öka vår försäljning”

Idén är att testa den nya lagen under en sexårsperiod, för att sedan utvärdera om den kan bli permanent.

– Det kommer att öka vår försäljning av starköl, det är vi glada för, säger Jörgen Fritiofsson, som tillsammans med sin fru Anette driver Traryds bryggeri i Markaryds kommun.

Gårds- eller ”småskalig” försäljning av alkohol måste ske i direkt anslutning till tillverknings- eller odlingsplatsen och i samband med ett studiebesök eller liknande.

Begränsningar

– Det tycker jag är en bra regel, annars blir det bara en form av butik och det är inte meningen, säger Jessica Tarland, affärsutvecklare på Folaboda Gård i närheten av Urshult som producerar småländska snapsar.

Hon tror att den nya lagen skulle kunna locka flera utländska turister till området.

– Det här kan bidra till en jätteintressant besöksnäring.

Kommunernas planering inför förändringen kommer inte igång förrän lagen är klar. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att bland annat ta fram föreskrifter, ett nytt kunskapsprov och tillsynsvägledning till kommuner och polismyndigheten.

Gårdsförsäljningens villkor

  • Den ska ske i direkt anslutning till tillverknings- eller odlingsplatsen.
  • Alkoholen får endast köpas vid ett studiebesök eller liknande.
  • Vid ett tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter sprit, 3 liter vin, 3 liter starköl och 3 liter andra alkoholdrycker.
  • Vintillverkare måste odla sina egna druvor.
  • Alkoholen ska få säljas mellan klockan 10 och 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.