På Ormsö i Estland har det talats forntidssvenska i hundratals år. Men varifrån kommer det? Den frågan har arkeologen Jonathan Lindström forskat i, och nu tror han sig ha ett svar.
I ett reportage som kommer att sändas i Vetenskapens värld får vi följa Jonathan Lindström när han söker sin egen familjs rötter i Estland. Och han landar i att estlandssvenskarna hade sitt ursprung på Öland.
Unik koppling till Öland
Teorin är nu att det var korsfarare som på 1200-talet ville frälsa barbarerna i öst, och att ölänningarna sedan skickades över till Estland för att lättare kunna behålla markerna som erövrats. Att det var just ölänningar som skickades över grundar Jonathan Lindström på ett antal upptäckter.
Enligt gamla dokument som hittats i riksarkivet i Stockholm så har gårdarna på Ormsö delats upp i stänger och alnar. Och det sättet att mäta jord har bara en enda motsvarighet i världen, och det är på Öland.
Dessutom visar arkeologiska undersökningar på Öland att ett 40-tal gårdar verkar ha övergivits samtidigt under 1200-talet. De 40 gårdarna motsvarar precis de gårdar som i samma veva utgjorde den första bebyggelsen på Ormsö i Estland.
Hela programmet om estlandssvenskarnas ursprung ser du i Vetenskapens värld på måndag 16/10 klockan 20:00 i SVT2.