Gifter efter hundra år gammalt glasbruk undersöks

Publicerad

Nu ska förekomsten av gifter i marken där Åryds glasbruk utanför Växjö en gång låg undersökas. Idag är området avspärrat och en varningsskylt är uppsatt.

I förstudien som gjordes för ett par år sedan påvisades höga halter av bly och arsenik, speciellt där så kallade glastippar legat. Det skriver Smålandsposten. Den nya undersökningen av området ska innehålla en riskbedömning och åtgärdsförslag och studien ska vara klart senast 2018.

– Det är ju ett känsligt område. Både kulturhistoriskt och med tanke på att sjön ligger så nära. I ordet riskbedömning ligger också en avvägning av vilka halter vi kan acceptera. Detta är ju varken industrimark eller bostadsmark. Att ta bort allt går inte, säger Karin Simonsson som är miljöskyddshandläggare på länsstyrelsen.

Glasbruk för hundra år sedan

Åren 1912- 1921 fanns det ett glasbruk i Åryd och det är marken i detta område som ska undersökas. men någon oro behöver de boende i området inte känna.

– Nej det tycker jag inte. De områdena ligger ju en bit ifrån hyttan, ugnarna och cafeét. Dessutom har vi spärrat av och satt upp varningsskyltar. Den direkta risken vid en promenad är ganska liten, säger Karin Simonsson till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.