Oljeläns, Fredrik Sjögren, alger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare vid KTH har tagit fram en metod för att rensa alger, hör mer om det i klippet. Foto: Fredrik Gröndahl, SVT Arkiv

Giftig algsörja väntas vid Öland: ”Högsäsong för algblomning”

Uppdaterad
Publicerad

Ostadigt väder har hållit algblomningen stången. Men nu riskerar den rabarberkrämsliknande och giftiga sörjan att dyka upp vid Gotland och Öland.

– Cyanobakterierna och badande människor trivs under ungefär samma förutsättningar. Är det soligt och vindstilla så ansamlas de vid ytan, säger Markus Lindh, marinbiolog vid SMHI.

Eftersom vädret har varit lite instabilt den senaste tiden så har algblomningen, eller cyanobakterierna, inte tagit riktig fart. Men nu visar satellitbilderna att en ansamling av dem är på gång, bland annat längs Gotlands, Ölands och Blekinges kuster.

Högsäsong för algblomning

– Det är högsäsong för algblomning men när det blåser så blandas cyanobakterierna ner i vattnet och påverkar inte dem som badar. Om det nu blir lugnare och mer vindstilla så kommer de upp till ytan och delar sig också mer.

Vissa cyanobakterier kan producera toxin som kan vara giftigt för människor och djur. Kräkningar är det vanligaste symtomet men alla blir inte sjuka.

– Framför allt är det små barn och hundar som kan bli sjuka. Men ser man en rabarerkrämsliknande sörja i vattnet är rekommendationen att inte bada, säger Markus Lindh.

Fakta: Algblomning

Det är främst två arter av cyanobakterier som trivs och blommar i Östersjön. Dessa är Aphanizomenon flos-aquae och den giftiga Nodularia spumigena (katthårsalg).

Cyanobakterierna liknar alger men har en konkurrensfördel genom att de kan fixera kväve ur luften.

Man bör vara försiktig med att bada i vatten där det är synliga ansamlingar av cyanobakterier.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.