• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Björn Strimfors var stadsarkitekt när besluten om glashusen togs. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Nytt glashus i Kalmar väcker känslor – parodierna haglar

Publicerad

Den runda glashuset med mosaikmönster som byggs utanför den gamla brandstationen i Kalmar har blivit en snackis på sociala medier de senaste dagarna. Fotomontagen har avlöst varandra och många är med och tycker till.

Glashuset som ska användas som kontorslokal har fått mycket uppmärksamhet på sistone. En del tycker om det och andra tycker att det är fult.

På sociala medier har det publicerats fotomontage där huset gjorts om till allt från en karusell till en stor plåtfisk. Den karakteristiska fasaden har monterats både på Kalmar slott och på gamla vattentornet.  

– Det är kul, det hade varit förvånande om folk inte hade haft åsikter om det, säger Johan Lunde, som är arkitekten bakom huset.

Inte som alla andra hus

Utgångspunkten var att det skulle bli en solitär byggnad och att den skulle ha en egen och modern karaktär och stå ut mot de andra byggnaderna.

Först var det tänkt att den skulle vara helt i glas men men istället blev det ett mosaikmönster.

– Det ger byggnaden en egen identitet. Jag är nöjd med resultatet, säger Johan Lunde.

Inget resonemang

Den tidigare stadsarkitekten Björn Strimfors var involverad när beslutet om bygglov skulle tas.

– Det följde detaljplanen. Arkitekten tog fram förslaget och vi diskuterade utformningen med färg och glas. Det var ett rakt spår som alla var intresserade av.

Han tycker att det är roligt att byggnaden blivit så omtalad.

–  Det är kul att det berör så många när vi utveckla Kalmar. Det är spännande med engagemanget.

När det handlar om en så publik byggnad brukar stadsarkitekten kopplas in i bygglovsärendet när det gäller gestaltningen. 

– Det var ett medvetet val att den inte skulle se ut som allt annat. Vi har velat att den skulle se ut precis så som den gör, säger Mikael Kaiser bygglovschef.

Nuvarande stadsarkitekten Maria Houmann hade inte börjat jobba i Kalmar kommun när beslutet om bygglovet togs. Hon välkomnar att man vågar bryta av med modernare byggnader i en äldre stadsbebyggelse.

– Jag tycker att det är jättebra att medborgarna engagerar sig och har synpunkter på sin livsmiljö. Vi är väl medvetna om att alla förändringar alltid väcker frågor och vi ska så klart kunna motivera våra beslut, säger Maria Houmann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.