Knivdådet skedde inne i en bostad i stadsdelen Oxhagen i Kalmar. Foto: SVT

Dömdes för knivmord i Kalmar – nu mildras straffet

Uppdaterad
Publicerad

Göta hovrätt sänker fängelsestraffet från 15 till 4 år för den man som förra vintern högg ihjäl en man i Oxhagen i Kalmar.  Rätten anser att mannen agerat i nödvärn, och att detdärför inte rör sig om ett överlagt mord.

Det var i februari som en man hittades svårt knivhuggen i sin lägenhet i Oxhagen i Kalmar.

I Kalmar tingsrätt dömdes en 57-årig man för mord till fängelse i 15 år, en dom som nu ändras av Göta hovrätt. Straffet blir fängelse i fyra år, samtidigt som domen ändras från mord till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Hävdar nödvärn

57-åringen har både i tingsrätt och hovrätt medgett att han befann sig i lägenheten där den nu avlidne mannen bodde och att tumult uppstått. Den dömde mannen har hållit fast vid att han inte använde kniv eller annat vasst föremål mot mannen som medfört att mannen avled. Han uppger också att han agerat i nödvärn, och försvarat sig med händer och armar då han själv ska ha blivit attackerad av offret.

Går inte att bevisa

På den kniv som senare hittades fanns DNA-spår från den dömde mannen, och Göta hovrätt menar att det är 57-åringen som orsakat mannen skada i bröstkorgen och som medförde att han avled.

Däremot anser hovrätten att det inte går att bevisa att 57-åringen hade för avsikt att döda mannen, och att han agerat i nödvärn och sänker straffet till fängelse i fyra år.

SE MER: Vittnesmål från tingsrätten försvann när inspelningen inte fungerade

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.