Två personer sitter vid ett köksbord med en röd duk, omgivna av en ljus köksinredning. På bordet finns två koppar, ett ljus och en blomkruka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena och Birgitta var grannar som umgicks, nu lever de tillsammans som vänbos. ”Det bästa vi har gjort”. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT

Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop – nu lever de som ”vänbos”

Publicerad

Lena Forselius, 71, och Birgitta Johansson, 73, är ett exempel på hur vänskap kan utvecklas till något mer än bara grannsämja. Från att ha varit grannar och hundkompisar till att flytta ihop och bli ”vänbos”.

När hyreskostnaderna blev för tunga började de båda grannarna fundera. Lena och Birgitta har alltid haft ett starkt band genom sina gemensamma intressen. Så när de insåg att de ville ha ett nytt kapitel i livet, packade de sina väskor och flyttade från Enköping till Kalmar, där de nu bor tillsammans i en trea med utsikt över Öland.

Ingen kärleksrelation

Nu sparar de mellan 2 000 och 4 000 kronor i månaden och delar på allt i hemmet – förutom sovrummet.

– I början undrade alla om vi hade en kärleksrelation och tittade lite konstigt på oss. Men vi är vänner och det här är det bästa vi har gjort, säger Lena Forselius.

Trygghet

Birgitta är den som ofta tar hand om städningen, medan Lena hjälper till med annat. Men det viktigaste är ändå att de har varandra om något skulle hända.

– Att inte behöva vara ensam och att känna sig trygg och att vi hjälps känns bra och vi gillar att hitta på roliga saker tillsammans, säger Lena Forselius.

Birgitta har dessutom blivit ”bonusmormor” till Lenas barnbarn, vilket har stärkt banden mellan dem ännu mer. För Lena känns det tryggt att veta att Birgitta finns där, inte bara för henne utan också för barnbarnen, om hon inte skulle vara där längre.

– De kallar oss för mormor ett och mig för mormor två, säger Birgitta Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.