Christian Sandahl, chef för Växjös gymnasieskolor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förr fanns det en standard för studentmössor – idag kan studenter detaljstyra allt från färg till material. Nu vill Växjös skolledning sätta ett exempel och erbjuda ett billigare alternativ. Hör mer i klippet. Foto: Kajsa Oscarson/SVT

Gymnasiechefen i Växjö trött på dyra studentmössor – vill erbjuda billigare alternativ

Publicerad

Skolledningen i Växjö har följt debatten med de allt dyrare studentmössorna. Christian Sandahl, gymnasiechef, berättar att kommunen undersöker om det går att erbjuda studenterna ett billigare alternativ.

– Om det blir en present eller om de kan låna mössor återstår att se, säger han.

Att fira studenten kostar pengar, och prislappen på en studentmössa kan sticka iväg mot 5000 kronor. Allt beror på material, brodyr och extra tillval som ledlampor, flaggor och bokstäver i strass.

Men det finns några skolor som går mot strömmen.

Tumba gymnasium i Stockholm får studenterna varsin mössa i avskedspresent, och på Polhemsskolan i Lund erbjuds elever att låna mössor för den stora dagen.

Nu undersöker Växjös skolledning om det går att införa något liknande för kommunens gymnasieskolor, förhoppningsvis med start nästa år.

– Vi har blivit lite inspirerade av andra kommuner och observerat och noterat. Det är problematiskt att mössorna är dyra, det är bristande konkurrens på produkterna, säger Christian Sandahl.

Mössorna beställs utanför skoltid

Det är studentutskotten som bjuder in företagen som tillverkar mössorna till skolorna, inte kommunen. Gymnasieungdomar som SVT pratat med berättar att de känt sig pressade att designa mössan på plats för att nyttja en limiterad rabattkod, och att de därför inte tänkt igenom köpet ordentligt.

Kan inte skolledningen stoppa företagen att marknadsföra sig på skolorna?

– Det blir svårt. Det här sker ju utanför skolverksamheten, och det sker inte på skoltid. Men vi har lyft frågan, säger Christian Sandahl.

I klippet ovan berättar gymnasiechefen mer, och han beskriver även sin egen studentmössa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.