• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hannas berättelse om övergreppen till havs

Uppdaterad
Publicerad

Innan Hanna började på Sjöfartshögskolan jobbade hon ombord på ett fartyg. Där var sexuella trakasserier vanligt förekommande. Enligt Hanna var detta ett fartyg som Sjöfartshögskolan skickade praktikanter till.

Det var under 2012 som Hanna upplevde de grövsta övergreppen, från vad hon beskriver som ett högt uppsatt befäl på färjan, som tillhör ett stort rederi.

– Han kallade upp mig på sitt kontor för att prata om arbete, berättar hon. Där ville han att jag skulle visa min mage och mina bröst, och han tvingade mig att visa trosorna vid ett tillfälle.

Sexuella trakasserier till sjöss

– Under arbetsronderna vi gick i korridorerna kunde han få för sig att ta in mig i en hytt och skulle ”visa saker”. Där började han tafsa.

Trakasserierna eskalerade

– Under en övning stod jag och drog upp en vattensäck. Då kom han bakom mig och sa att ”jag kommer inte att hjälpa dig för jag tycker om att titta på dig för du har så sexig rumpa när du står där och drar”. Och så sa han att ”det är bara en tidsfråga innan du och jag kommer att ha analsex”, berättar Hanna, tydligt illa berörd av minnet.

Ännu värre blir det när hon berättar om nästa episod.

– Vid ett tillfälle försökte han ha sex med mig. Jag puttade bort honom, och för att undvika en konstig situation sa jag ”jag har mens, jag kan inte”. Då tvingade han mig att visa att jag har mens, genom att visa upp mina trosor.

När Hanna gick till sin chef ombord och tog upp vad som hade hänt fick hon höra att det var ”något som hände alla”. Inte heller de två skyddsombud hon talade med vidtog några åtgärder.

*Hanna heter egentligen något annat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella trakasserier till sjöss

Mer i ämnet