Två personer arbetar med svetsning i en verkstad. Den ena personen sitter vid ett svetsbord och svetsar med en handhållen svets, medan den andra arbetar med en annan svetsmaskin. Båda bär skyddshjälmar och skyddskläder, och verkstaden är upplyst med industriell belysning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sju industrielever och 17 byggelever finns fortfarande kvar på det nedlagda gymnasiet i Mönsterås. Foto: SVT

Här är eleverna som blev kvar när Mönsterås gymnasium stängde

Uppdaterad
Publicerad

I somras stängdes Mönsterås gymnasium efter flera år med krympande elevgrupper. Men än är det inte helt tomt – kvar på skolan finns 24 elever som nu förfogar över skolan själva.

Nästan hela skolan på det som fram till i somras var gymnasieskolan i Mönsterås är låst och släckt. Men inne i industriprogrammets verkstadslokaler pågår fortfarande verksamhet.

I en klass på sju personer går Alvin Nygren och hans kompisar på industriprogrammet.

– Jag trivs bra här. Tidigare gick jag på Lars Kagg i Kalmar och där var det så mycket ljud och svårt att hitta en lugn plats. Här är det väldigt lugnt, säger Alvin.

Merparten valde Kalmar

När gymnasiet i Mönsterås avvecklades gick 120 elever på skolan. Två av dem bytte till Oscarsgymnasiet i Oskarshamn och resten valde någon av skolorna inom Kalmarsunds gymnasieförbund.

Anledningen till att eleverna på industri- och byggprogrammet blev kvar var främst att många av dem redan var uppknutna på praktikplatser i och kring Mönsterås. Men inga nya elever kommer börja på de båda programmen.

Eleverna på både industriprogrammet och byggprogrammet delar sin undervisningstid mellan Kalmar och Mönsterås. Industrieleverna får undervisning i praktiska ämnen i Mönsterås.

Vill stanna kvar

Alla tre industrielever som vi träffar under vårt besök på skolan kan tänka sig att stanna kvar och söka jobb i kommunen efter studenten. Åtminstone till en början.

– Jag tänker stanna och jobba. Det är inga konstigheter. Men sen vill jag så klart också se mig omkring lite, säger Jonatan Elofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.