Bild uppdelad i två sektioner: Till vänster syns ett vattenreningsverk där vatten flödar ut från tre runda utlopp i en byggnad. Till höger finns en person som bär en gul arbetsjacka med logotypen för Växjö kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vatten forsar in i Växjös nya utjämningsmagasin. Den ska se till att sjöarna inte behöver ta emot orenat vatten vid hög nederbörd, förklarar projektledare Niklas Karlsson. Foto: Simon Kodelja/SVT

Här är Växjös nya utjämningsmagasin – 7000 kubikmeter vatten kan hållas

Uppdaterad
Publicerad

Växjö kommun har satsat 80 miljoner kronor på ett så kallat utjämningsmagasin som ska lagra stora vattenmassor vid skyfall. Målet är att vattnet i Norra Bergundasjön inom några år kommer att bli badbart.

Otto Lindlöf (S), ordförande i kommunens samhällsbyggnadsnämnd, tror att projektet kommer att ha stor betydelse när klimatförändringarna har gjort extremväder allt vanligare.

– Vid vissa tillfällen har vi fått släppa ut orenat vatten direkt i sjöarna. Det slipper vi nu, säger han.

En jättestor balja

Utjämningsmagasinet kan beskrivas som en jättestor balja, enligt Niklas Karlsson, projektledare på Växjö kommun.

– Den tar emot 7 000 kubik meter vatten när inte reningsverket klarar av det. Sen skickas det tillbaka för att rengöras. På så sätt kan vi göra Norra Bergundasjön renare inom några år, säger han.

Unikt i Sverige

– Mig veterligen är det väldigt sällsynt med utjämningsmagasin just för spillvatten, det är ganska unikt i sitt slag, säger Niklas Karlsson

Skillnaden mellan dagvatten och spillvatten

Dagvatten

Dagvatten är regn- och smältvatten som rinner från ytor såsom hustak, vägar, parkeringsplatser och stenläggningar.

Spillvatten

Spillvatten är förbrukat vatten som kommer från exempelvis diskhoar, toaletter, duschar, biltvättar och olika processer i industrin. Spillvatten är ett avloppsvatten som ska renas innan det släpps ut till recipient.

Källa: Klimatanpassning.se, drivs av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI, i samarbete med myndighetsnätverket för klimatanpassning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.