Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Viktoria Kononenko och Oleksandra Yeremenko försöker förlänga sitt skydd i Sverige. Foto: SVT

Här försöker ukrainare förlänga sitt skydd – men tiderna är slut

Publicerad

Ukrainare i Sverige måste ansöka om förlängt skydd senaste 4 mars. Men att skicka in sin ansökan går inte, när tiderna tar slut. SVT Nyheter Småland var med när Viktoria Kononenko i Alvesta försökte, men misslyckades.

Viktoria Kononenko flydde från Ukraina för snart ett år sedan. Precis som alla andra som omfattas av massflyktsdirektivet måste hon ansöka om förlängt skydd senast den 4 mars. I samband med ansökningen ska man också boka en tid för fotografering.

SVT var med när Viktoria Kononenko skulle skicka in sin anmälan. Men trots en halvtimme letande i Migrationsverkets e-tjänst hittar hon inte en enda ledig tid i Växjö.

”Det servicecenter du har valt har inga lediga tider på det angivna datumet”, är beskedet oavsett vilken dag hon väljer. Utan att ha valt en tid, går det heller inte att skicka in en ansökan.

Reser till andra städer

– Jag oroar mig för att inte få stanna i Sverige, säger Viktoria Kononenko.

Oleksandra Yeremenko har skickat in en ansökan och fått en tid för fotografering i mars, alltså efter att ansökningstiden är ute. Därför är hon orolig över att förlora sin dagersättning från att ansökningstiden går ut, tills Migrationsverket fattat beslut kring hennes fall.

Genom sitt volontärarbete har hon mött fler som är oroliga, på grund av att de inte hittar tider.

– Några reser till andra städer i panik, säger hon.

Men man förlorar inte sin dagersättning så länge man har skickat in en ansökan, skriver Karin Andrén på Migrationsverkets presstjänst till SVT.

Migrationsverket: ”Försök igen”

Tiderna i Växjö har tagit slut snabbare än man räknat med skriver Migrationsverket till SVT. Det kan förklara att det inte finns någon tid när Viktoria Kononenko hittar någon – men myndigheten uppger att de lägger till fler tider vid behov.

– Vi uppmanar ingen att besöka Migrationsverkets kontor om de inte hittar en tid, utan att försöka igen, skriver Karin Andrén.

Det här gäller för flyktingar från Ukraina

  • Ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige, enligt EU:s massflyktsdirektiv.
  • Den som får ett sådant uppehållstillstånd blir inte folkbokförd i Sverige och har därför inte rätt till samma ekonomiska stöd.
  • Däremot kan personen ansöka om den dagersättning från Migrationsverket som även asylsökande har rätt till.

På boenden där mat ingår är dager­sätt­ningen:

  • 24 kr för vuxna ensamstående
  • 19 kr per person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 12 kr för barn till och med 17 år.

På boenden där mat inte ingår är dager­sätt­ningen:

  • 71 kr för vuxna ensamstående
  • 61 kr och person för vuxna som delar hushållskostnader
  • 37 kr för barn 0–3 år
  • 43 kr för barn 4–10 år
  • 50 kr för barn 11–17 år.

Om personen har ett mycket starkt behov av en vara eller tjänst som inte täcks av dagersättningen går det att ansöka om särskilt bidrag för det. Det kan till exempel vara glasögon, en barnvagn eller vinterskor. Migrationsverket gör alltid en individuell bedömning av behovet.

Källor: Migrationsverket och Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.