Fler eldar med ved – här övervakar Kalmar kommun partikelhalterna i luften

Publicerad

Det finns en oro över att farliga partiklar ska öka i luften när fler börja elda med ved. Det är kommunerna som har ansvar för den lokala luftkvaliteten och i Kalmar installerades en ny mätstation i januari 2020 som mäter luften varje dag.

Vid en jämförelse av de två första åren som mätstationen suttit uppe kan man se att partikelhalten i luften ökat något, och en av orsakerna kan vara ökad vedeldning.

Mätstationen vid Södra vägen i Kalmar kommer att vara uppsatt under fyra år och först efter att tiden är slut görs dataanalyserna, men man kan konstatera att det skett en ökning av partikelhalter mellan 2020 och 2021. 

Kalmar

– Vi får lov att överskrida den nedre utvärderingströskeln 35 dygn om året. Vi översteg den 30 dygn 2020 och 47 dygn 2021, säger Helené Rasmusson, miljöskyddsinspektör på Kalmar kommun.

Den nedre utvärderingströskeln betyder att dygnsvärdet inte får överskrida 20 mikrogram per kubik, vilket är den första tröskelnivån. Kommunen kommer fortsätta att bevaka värdena noga, men de överskrider inte miljökvalitetsnormen. 

– Vi får vara uppmärksamma på om det är en trend att partikelhalterna ökar, säger Helené Rasmusson.

Vedeldning kan vara en orsak 

De ökade halterna av partiklar mellan 2020 och 2021 kan bero på en rad faktorer. Mätinstrumentet står vid en trafikerad väg i Kalmar och utsläpp från fordon är därför en faktor, men även ökad vedeldning kan vara en orsak. 

– Energikrisen startade inte i år, utan det var dyrt även förra året. Kanske var det fler som eldade mer redan då. Vi har inga analyser idag, utan det får vi återkomma med när den här mätserien är slut, säger Helené Rasmusson.  

Skulle ni se om luften försämras på grund av ökad vedeldning i vinter? 

– Ja, det borde vi göra.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet