Foto: Peter Magnusson/SVT

Torkan knäckte hans 100-åriga brunn

Publicerad

De rekordlåga vattennivåerna gör att brunnsborrarna har fullt upp. Ola Djerfsten i Källreda utanför Växjö hade en brunn som fungerat i över 100 år innan den sinade. Nu är han sist ut i byn att tvingas borra djupare för hitta nytt vatten.

– Det är en ohållbar situation. Det går illa åt både växter och djur. Man är så van vid att det ska finnas vatten, man tar det så självklart, säger Ola Djerfsten till SVT Nyheter Småland när vi besöker honom på familjegården.

Torkan har slagit hårt mot många. Bara i byn Källreda är Ola Djerfsten sist ut att borra ny brunn.

Vattenbristen i sydostsverige

– Det verkar öka hela tiden. Alla ringer och vill ha nytt vatten och vill helst att vi skulle kommit redan igår, säger Christian Lindgren, brunnsborrare.

Fungerade i 100 år

Ola Djerfsten har två brunnar på familjegården i Källreda. Förutom vid ett tillfälle på slutet av 50-talet så har de fungerat i över 100 år. Men förra sommaren sinade en av brunnarna och nu har vattenytan i den andra sjunkit två meter de senaste fyra veckorna. Idag väljer han som många andra att borra efter nytt vatten.

– Det har varit en anspänning, jag har gått och mätt hela tiden. Brunnen som sinade var 12 meter djup och var torr hela vägen ner, berättar han.

LÄS MER: Nu är det vattenkris – rekordlåga vattennivåer

Det är de grundare grävda brunnarna som ofta får problem nu när grundvattennivåerna är rekordlåga i stora områden i Svealand och Götaland. För att hitta nytt vatten kan det skilja stort på hur djupt man måste borra.

Vatten på 275 meter

– Det kan vara allt ifrån 30 meter ner till 130 meter, men vissa får inget vatten då heller. Det djupaste vi har tvingats gå för att hitta nytt vatten är 275 meter, säger Christan Lindgren.

Det visar sig att det finns gott om vatten under gården i Källreda och idag behöver man bara borra sig ner 60 meter för att säkra vattentillgången, för vad Ola Djerfsten hoppas, lång tid framöver.

– Nu hoppas jag att det håller i tid och evighet och garanterar min vattenförsörjningen framöver.

TV: Se hela inslaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i sydostsverige

Mer i ämnet