Det är tydligt vad som pågår inuti ladan i Vederslöv. Foto: Richard Söderberg

Här slutförs långfilmen ”Han hette Harald”

Publicerad

Under fredagen slutförs de sista filmscenerna till långfilmen ”Han hette Harald” i en lada på landet i närheten av Vederslöv i Växjö kommun. Drygt fyra år har passerat sedan den klassiska filmklappan markerade den första tagningen av en scen.

Delar av filmteamet springer kors och tvärs över golvet i ladan och förbereder sig för en tagning. På golvet ligger också skådespelaren Henrik Fagelberg som spelar huvudkaraktären Harald i filmen.

Han har ett blodigt jack i pannan och är bunden med rep.

– Harald har blivit kidnappad och har information som förövarna vill ta del av, så det gäller att hålla ut just nu, säger Henrik Fagelberg med ett leende.

TV: Se hela inslaget här

Filmteamet består av drygt 15 personer och omkring 34 skådespelare medverkar, allt från statister till huvudrollsinnehavare.

– Alla inblandade jobbar ideellt på sin semester, det är ett fantastiskt team som gör det här tillsammans, det är upp till 14 timmars arbetstid vissa dagar under tuffa väderleksförhållanden, säger Tina Jukas som är regissör till filmen.

Bakom produktionen står bland annat Teatergruppen Dramatörerna, Epictures Studio och den relativt nybildade ideella föreningen Identic Films vars huvudmål är att stärka intresset inom film och media i Kronobergs län.

– När jag började med filmproduktion för drygt tio år sedan var det väldigt svårt, jag fick lösa allting själv. Nu hoppas jag att det här filmprojektet ska inspirera andra ungdomar att börja med film, säger Julian Jukas som är producent till filmen.

Filmteamet förbereder att rigga kameran inför en tagning. Foto: Richard Söderberg

Småkriminell buse

Handlingen utspelar sig främst på landsbygden i olika miljöer i Kronobergs län där huvudkaraktären Harald i unga år var en av Sveriges mest lovade orienterare.

Men livet tog en annan vändning efter att Harald blivit delvis förlamad och rullstolsburen efter en bilolycka. Nu är han en småkriminell 40-årig man som ständigt försätter sig i olika knipor.

– Målet och förhoppningen är att filmen ska visas på SF biografer runtom i landet under 2018, slutnotan beräknas hamna på omkring en miljon kronor, säger Tina Jukas.

Den här något tillbakalutade dockan är med och agerar när det behövs ljudeffekter från en duns. Foto: Richard Söderberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.