Foto: Scanpix

Hästkött i Ikeas köttbullar

Uppdaterad
Publicerad

Hästkött har upptäckts i Ikeas köttbullar.

Tjeckiska inspektörer har hittat hästkött i köttbullar tillverkade i Sverige för Ikea. Enligt den tjeckiska veterinärmyndigheten upptäcktes hästköttet i ett parti köttbullar som importerats till landet av Ikea för att säljas på varuhuset i Brno.

Partiet med misstänkt hästkött har stoppats från försäljning vid varushus i 13 länder. Dessutom har både Sverige och Danmark stoppat försäljningen, trots att just dessa köttbullar inte har levererats till varuhus där.

Ikeas pressansvarige i Sverige, Sara Paulsson, säger till SVT att företaget ser allvarligt på uppgifterna, och har nu stoppat all försäljning av köttbullarna i Sverige.

– Vi har gjort egna kontroller där vi inte hittat något hästkött, men nu tänker vi låta göra en ytterligare kontroll.

Alla köttbullar stoppas

Johanna Gbenplay är tillförordnad varuhuschef för Ikea i Älmhult och hon säger till Smålandsnytt att det inte har hittats något hästkött i köttbullarna i Sverige.

– Men vi ser till kundens bästa och vi vill att de ska känna sig trygga, säger hon som förklaring till varför köttbullarna stoppas i Sverige.

De köttbullar som har dragits in är alla Ikeas köttbullar, både från restaurang och de som säljs som enkilosförpackningar från kyldisken i småbutikerna utanför kassorna.

– Vi vet inte när köttbullarna kommer tillbaka, vi har inga besked ännu, säger Johanna Gbenplay.

Tillverkas i Sverige

Ikeas köttbullar för de flesta av varuhusen i Europa tillverkas av Dafgård i Lidköping, som tog över som leverantör för tre år sedan.

Över hela världen driver Ikea nära 300 varuhus i 26 länder, men Dafgård har bara levererat till de europeiska.

Hur stor del av av Ikeas köttbullar i Tjeckien som består av hästkött är ännu inte klarlagt.

Är hästköttinnehållet mycket lågt kan det handla om kontamination, som till exempel uppstår om hästkött hanteras tillsammans med nötkött.

– Om det är över en procent brukar vi räkna det som att hästkött är inblandat. Men Dafgårds visste inte när de skulle få uppgifter om mängden, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland, till TT.

Under tisdagen hävdade Dafgård att inga av de egna prover som tagits de senaste veckorna visat på spår av hästkött. Samtidigt kom beskedet att även Lantmännen, i väntan på provsvar, dragit tillbaka storköksförpackningar med köttbullar, kåldolmar och oxjärpar tillverkade av Dafgård

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.