Energibolaget Cloudberry undersöker nu möjligheterna att få till en havbaserad vindpark i Kalmarsund eftersom de ser många fördelar med platsen.
– Det är ett bra vattendjup, lämpliga hamnar och Sveriges starkaste anslutningspunkt. Det gör att det går att bygga på ett kostnadseffektivt sätt, säger Daniel Kulin, affärsområdeschef för havsbaserad vindkraft på Cloudberry och projektledare för Simpevarps havsvindpark.
Ansl
utningspunkten till elnätet är stark eftersom kärnkraftverket OKG ligger nära. Från början planerades det för fyra reaktorer där och nu är det bara en reaktor, O3:an i drift, så därför finns det en överkapacitet.
I klippet förklarar Daniel Kulin varför de inte bygger vindparken längre ut till havs.
Kan producera två procent av landets elanvändning
Havsparken Simpevarp skulle kunna producera 3 TWh el per år, vilket skulle motsvara omkring två procent av Sveriges elanvändning. Det motsvarar elförbrukningen för 150 000 villor, med genomsnittlig förbrukning på 20 000 kWh per år.
Hur mycket är det jämfört med vad OKG producerar?
– Havsvindparken skulle kunna producera lite knapp hälften av vad OKG producerar idag, säger Daniel Kulin.
Lång process väntar
Projektet med havsvindparken Simpevarp har precis startat och nu väntar en lång process. I slutet av april hölls samrådsmöten i Byxelkrok, Figeholm och Oskarshamn för närboende och allmänheten. De har nu fram till den 31 maj på sig att komma in med synpunkter på havsvindparken.
Cloudberry räknar med att vindparken som tidigast kan stå klar 2030.